Sovremennik
Situated in the heart of Moscow within the historical "Garden Ring" road, the building was originally purpose built as an apartment block in the 1870s, but was promptly adopted as a popular local bathing house. Since the 20th century, it has largely been utilized as an administrative offices, but Vesper Moscow - the developer who purchased the building in 2016 - had a vision to return it to its original residential use.

When restoring the space, AI Studio aimed to take an "honest" approach to the redevelopment – unashamedly allowing the new extension to contrast the original neo-classical style prevalent in central Moscow.

The generous extension at the top of the building offers enough space for double height penthouses within, and features cladding of perforated Corten steel composite panels on the exterior. Full height glazing boasts unparalleled views of the city.

Meanwhile, on the ground floor, the covered courtyard presents a reception and communal area for residents, alongside retail opportunities. This communal area is flooded with natural light from circular glass skylights, which are installed in the elevated private roof terrace directly above the courtyard, exclusively for residents' use.

The freshly extended building named Sovremennik, features a collection of 75 apartments ranging in size from 32 to 146 m2 and conveniently includes two floors of parking, with space for up to 43 cars.
Made on
Tilda